GO544976

Problem z dokowaniem oraz automatycznym zapinaniem mopów – Dreame X40 Master

https://youtu.be/9exGUInUEBU
Od około dwóch miesięcy mój robot Dreame X40 Master ma powtarzający się problem z powrotem do stacji dokującej. Problem występuje zarówno po zakończeniu sprzątania, jak i w trakcie cyklu – np. gdy robot wraca do bazy w celu wypłukania mopów lub opróżnienia zbiornika na odpady. W większości przypadków robot zbliża się do stacji, ale nie jest w stanie prawidłowo się „dociągnąć” i zakończyć procesu dokowania.

Sprzęt jest regularnie i dokładnie czyszczony – wykluczyłem możliwość, że przyczyną są zabrudzenia sensorów, kół lub toru jazdy. Przetestowałem również różne ustawienia stacji oraz podłoża – nie przyniosło to poprawy. Mam doświadczenie z podobnymi urządzeniami i wykorzystałrm wszystkie standardowe procedury diagnostyczne znane mi z przeszłości.

Dodatkowo, od ok. miesiąca zauważyłem problemy z automatycznym zapinaniem nakładek mopujących. Raz na kilka cykli robot przerywa pracę, informując o konieczności ręcznego założenia mopów, mimo że wszystko jest poprawnie zamontowane. Zarówno nakładki, jak i pozostałe części eksploatacyjne są regularnie wymieniane – zawsze na oryginalne komponenty.

Będę wdzięczny za pomoc i wskazanie możliwych przyczyn tych problemów, a także informację, czy możliwa jest zdalna diagnoza, czy też konieczny będzie kontakt z serwisem stacjonarnym. Ostatnio edytował(a) GO544976 w dniu 2025-5-16 09:16
Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć. Zaloguj się | Rejestracja

6 Komentarz

VZ178479 1 Piętro
U mnie także był moment , że nie potrafił wrócić .
Pomocne okazało się ręczne wyłącznie stacji dokującej na jakiś czas .
Sprawdź czy działa .
Dzięki. Zrobiłem tak i testuje. Mam nadzieję że to coś poprawi

VZ178479 2 Piętro
Wyłącznie przyciskiem a nie z gniazdka .
Po kilku dniach testów, trochę pomogło albo może to autosugestia, w każdym razie dość szybko wróciło do złej normy. Nadal nie "dociąga". Chyba pozostaje serwis

UD442978 3 Piętro
Mam dokładnie to samo. Czyściłem czujniki w stacji dokującej i w odkurzaczu, ale to nic nie dało.
TS475391 4 Piętro
Dreame x ultra ,nowy worek,odkurzacz opróżniony,w środku nic nie blokuje a nie zbiera śmieci podczas odkurzania.Filtr wyczyszczony,co może być powodem?

© 2025 Dreame Forum All Rights Reserved | Support by Discuz! X5.0 Font by MiSans

Szybka odpowiedź Powrót na górę Powrót do listy