Norbert i Sylwia

Problem ze sprzątaniem powierzchni o niskim prześwicie

Jakiś czas temu kupiłem robota sprzątającego dreamy x60 ultra, po zmapowaniu domu i następnie podczas sprzątania robot bez problemu obniżał lidar i wjeżdżał pod szafki (jedna 10 cm prześwitu a druga 9 cm prześwitu). Od niedawna robot nie chowa lidaru i nie wjeżdża pod szafkę o prześwicie 9 cm. W ustawieniach robota tak jak wtedy tak i teraz włączona jest opcja bezpieczny zasięg (automatyczne podnoszenie laserowego czujnika odległości) i wyłączona jest opcja tryb unikania zderzeń. Niestety nie mam możliwość włączenia opcji zwiększony zasięg ponieważ mam jeszcze jedną szafkę o prześwicie 7,8 cm i na tym ustawieniu robot próbuje pod nią wjechać co kończy się zaklinowaniem. Co zrobić aby robot znowu sprzątał pod szafką o prześwicie 9 cm? Pod szafką o prześwicie 9 cm nie ma żadnych nóg (jest przymocowana do ściany). Pod szafkę o prześwicie 10 cm robot wjeżdża i ją sprząta tak jak wcześniej.
Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć. Zaloguj się | Rejestracja

1 Komentarz

Dreame Wsparcie 1 Piętro
Wysokość robota X60 Ultra wynosi 7,95 cm. Sugerujemy wypróbowanie następujących kroków.

1. Proszę ręcznie dodać ten obszar jako „strefę niską” w edycji mapy. Dzięki temu robot będzie mógł zostać skierowany do sprzątania tego miejsca.

2. W ustawieniach można włączyć zdalne sterowanie, ręcznie opuścić moduł LiDAR i skierować robota do posprzątania tego obszaru, aby „nauczył się” wjazdu pod niską przeszkodę.

3. Proszę wyłączyć funkcję automatycznego podnoszenia i opuszczania LiDAR-u, uruchomić jeden cykl sprzątania, a następnie ponownie włączyć tę funkcję. Dodatkowo warto dostosować częstotliwość sprzątania stref niskich w ustawieniach czyszczenia podłóg.

© 2026 Dreame Forum All Rights Reserved | Support by Discuz! X5.0 Font by MiSans

Szybka odpowiedź Powrót na górę Powrót do listy