ST119840

A3 pro awd

Dzień dobry,  

chciałbym zgłosić problem z robotem Dreame A3 Pro AWD.

Podczas pracy przy krzakach i roślinach robot zachowuje się nieprawidłowo.  
Jadąc przodem łamie tylko drobne, wystające elementy, natomiast jadąc tyłem wjeżdża znacznie głębiej i łamie praktycznie wszystko, co napotka.

Wygląda to tak, jakby robot zupełnie inaczej reagował na przeszkody podczas cofania niż podczas jazdy do przodu.  
Dodatkowo urządzenie zawraca bez wyraźnego powodu i czasami porusza się w sposób chaotyczny oraz nielogiczny.

Największy problem polega na tym, że podczas cofania robot nie chroni roślin i krzaków, tylko w nie wjeżdża i je uszkadza.

Proszę o informację:  
- czy jest to znany problem w modelu A3 Pro AWD,  
- czy planowana lub dostępna jest aktualizacja oprogramowania,  
- oraz jakie ustawienia można zmienić, aby robot lepiej wykrywał przeszkody podczas cofania i nie wykonywał niepotrzebnych nawrotów.

Dodatkowo zauważyłem, że urządzenie powinno również rozpoznawać przeszkody i zapisywać ich zdjęcia, natomiast w moim przypadku taka funkcja również nie działa prawidłowo. Robot nie zapisuje zdjęć przeszkód, mimo że powinien to robić.

W razie potrzeby mogę przesłać film pokazujący problem.

Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że w wyniku takiego działania urządzenia doszło również do uszkodzenia pięciu kilkuletnich krzewów, co stanowi dla mnie realną stratę. W związku z tym proszę również o informację, czy z Państwa strony przewidziana jest jakakolwiek forma rekompensaty za powstałą szkodę.

Jeżeli problem ten nie zostanie rozwiązany w czasie, w którym mam jeszcze możliwość zwrotu urządzenia, będę zmuszony z tej możliwości skorzystać i odesłać robot.

Dziękuję i proszę o pomoc. Ostatnio edytował(a) ST119840 w dniu 2026-4-4 19:06 Ostatnio edytował(a) ST119840 w dniu 2026-4-4 19:53

Ten post zawiera więcej zasobów.

Musisz się zalogować, aby pobrać lub wyświetlić. Nie masz konta? Rejestracja

Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć. Zaloguj się | Rejestracja

14 Komentarz

XE672612 1 Piętro
Takie krzewy powinnaś obrysować jako strefa wyłączona.
Tak trzeba zrobić strefe zakazaną
One są jako strefa wyłączona a tyłem i tak w nie wjeżdża przodem omija
TA523775 2 Piętro
Rekompensata za krzewy 😂😂😂😂😂😂😂😂 ale się ubawiłem, ludzie skąd wam takie pomysły do głowy przychodzą, to je hit
Człowiek kupuje sprzęt za ponad 10 tysięcy, ustawia strefy zakazane, a robot i tak wjeżdża tam, gdzie nie powinien i niszczy pół ogrodu.
To nie jest kwestia ‘paru krzewów’, tylko zwyczajnie wadliwego działania sprzętu, który miał działać precyzyjnie.
Jak ktoś płaci takie pieniądze, to raczej oczekuje, że urządzenie będzie omijać zaznaczone miejsca, a nie robić losową wycinkę.
Maciej T. 3 Piętro
Wygląda na to, że obszar pracy został źle skonfigurowany... Trudno oczekiwać, żeby rozpoznawał przeszkody jadąc do tyłu skoro kamera "widzi" tylko do przodu... To tylko drogi robot, inteligentny z nazwy...
Niestety nie jest to wina źle skonfigurowanego obszaru. A3 AWD Pro podczas cofania potrafi faktycznie taranować przedmioty. Zawraca niewłaściwie, wyjeżdża poza granicę, a nawet spaść ze skarpy jest w stanie, bo z jakiegoś powodu jest źle skalibrowany jego rozmiar czy coś w sensorze LIDAR.

Ma też inne problemy. Potrafi mu się zaciąć kosisko na wysokości 3 cm, gdy zaczyna kosić obrzeża. Następnie z "zawieszonym" kosiskiem - ignorując ustawienie użytkownika - kosi cały trawnik. W sensie główny obszar.

Da się te elementy dopracować oprogramowaniem, ale na razie błędów jest sporo i niełatwo jest wszystko ustawić żeby działało OK, a najgorsze jest to, że ustawiając i testując narażasz się na ewentualne szkody, bo nie mówimy o robocie odkurzającym, tylko kosiarce.
QA129662 4 Piętro
Czy A3 1000 AWD ma lub powinien mieć oświetlenie z przodu i tyna lampa czerwona czy nie ma takiej opcji w tym modelu. Pytam ponieważ w nocy kosząc tylko mały zielony LED ledwo świeci. Czy ma tak być czy coś mam nie tak z tymi lampami?
MP600037 5 Piętro
Mam A2 od kilku dni. Podobne problemy. Mój nie widU sciany przed sobą i uderza w nią wielokrotnie.
XF483121 6 Piętro
Niewiem gdzie to zgłosić ,pozatym już kilka razy spadł z krawężnika odcinającego jego obszar
GT564758 7 Piętro
Moj probowal staranować lampe ogriodowa tak napierał na cokol od lampy ze odpadło mu kółko. Zgłosiliśmy reklamacje.
HU072332 8 Piętro
Tak dla Waszej wiadomości.  Zgłosiłam reklamacje miesiąc temu....nie mam robota...nie mam informacji z serwisu . Jedyna wiadomości jest taka ze szukają części. Przypominam ze działał niecałe 2 tygodnie.
UD662120 9 Piętro
Mam A3 3500 Pro. Działał dobrze jakieś dwa tygodnie. Byłem zadowolony. Do zmiany oprogramowania. Od tej zmiany nie przyjmuje pin tzn nie działa przycisk gałki na panelu. Nie działa prawidłowo podnoszenie i opuszczanie Kosiska i jego przesuwanie na boki. Rozwalił już jedną tarczę kosząca bo kosi na najniższym ustawieniu. Serwis tragiczny. Brak odzewu. Wysłali mi wiadomość że pracują nad tym. Najchętniej zwrócilbym ten żłom.

© 2026 Dreame Forum All Rights Reserved | Support by Discuz! X5.0 Font by MiSans

Szybka odpowiedź Powrót na górę Powrót do listy