ST119840

A3 pro awd

Dzień dobry,  

chciałbym zgłosić problem z robotem Dreame A3 Pro AWD.

Podczas pracy przy krzakach i roślinach robot zachowuje się nieprawidłowo.  
Jadąc przodem łamie tylko drobne, wystające elementy, natomiast jadąc tyłem wjeżdża znacznie głębiej i łamie praktycznie wszystko, co napotka.

Wygląda to tak, jakby robot zupełnie inaczej reagował na przeszkody podczas cofania niż podczas jazdy do przodu.  
Dodatkowo urządzenie zawraca bez wyraźnego powodu i czasami porusza się w sposób chaotyczny oraz nielogiczny.

Największy problem polega na tym, że podczas cofania robot nie chroni roślin i krzaków, tylko w nie wjeżdża i je uszkadza.

Proszę o informację:  
- czy jest to znany problem w modelu A3 Pro AWD,  
- czy planowana lub dostępna jest aktualizacja oprogramowania,  
- oraz jakie ustawienia można zmienić, aby robot lepiej wykrywał przeszkody podczas cofania i nie wykonywał niepotrzebnych nawrotów.

Dodatkowo zauważyłem, że urządzenie powinno również rozpoznawać przeszkody i zapisywać ich zdjęcia, natomiast w moim przypadku taka funkcja również nie działa prawidłowo. Robot nie zapisuje zdjęć przeszkód, mimo że powinien to robić.

W razie potrzeby mogę przesłać film pokazujący problem.

Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że w wyniku takiego działania urządzenia doszło również do uszkodzenia pięciu kilkuletnich krzewów, co stanowi dla mnie realną stratę. W związku z tym proszę również o informację, czy z Państwa strony przewidziana jest jakakolwiek forma rekompensaty za powstałą szkodę.

Jeżeli problem ten nie zostanie rozwiązany w czasie, w którym mam jeszcze możliwość zwrotu urządzenia, będę zmuszony z tej możliwości skorzystać i odesłać robot.

Dziękuję i proszę o pomoc. Ostatnio edytował(a) ST119840 w dniu 2026-4-4 19:06 Ostatnio edytował(a) ST119840 w dniu 2026-4-4 19:53

Ten post zawiera więcej zasobów.

Musisz się zalogować, aby pobrać lub wyświetlić. Nie masz konta? Rejestracja

Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć. Zaloguj się | Rejestracja

6 Komentarz

XE672612 1 Piętro
Takie krzewy powinnaś obrysować jako strefa wyłączona.
Tak trzeba zrobić strefe zakazaną
One są jako strefa wyłączona a tyłem i tak w nie wjeżdża przodem omija
TA523775 2 Piętro
Rekompensata za krzewy 😂😂😂😂😂😂😂😂 ale się ubawiłem, ludzie skąd wam takie pomysły do głowy przychodzą, to je hit
Człowiek kupuje sprzęt za ponad 10 tysięcy, ustawia strefy zakazane, a robot i tak wjeżdża tam, gdzie nie powinien i niszczy pół ogrodu.
To nie jest kwestia ‘paru krzewów’, tylko zwyczajnie wadliwego działania sprzętu, który miał działać precyzyjnie.
Jak ktoś płaci takie pieniądze, to raczej oczekuje, że urządzenie będzie omijać zaznaczone miejsca, a nie robić losową wycinkę.
Maciej T. 3 Piętro
Wygląda na to, że obszar pracy został źle skonfigurowany... Trudno oczekiwać, żeby rozpoznawał przeszkody jadąc do tyłu skoro kamera "widzi" tylko do przodu... To tylko drogi robot, inteligentny z nazwy...

© 2026 Dreame Forum All Rights Reserved | Support by Discuz! X5.0 Font by MiSans

Szybka odpowiedź Powrót na górę Powrót do listy