FF216149

Robot nie wjezdza pod kanape

Mam Problem z robotem, nie chce on umyc przestrzeni pod kanapa mimo ze wczesniej tam wjezdzal, probowalam mapowac salon jeszcze raz ale tez nie wykrywa tej przestrzeni. Na aplikacji pokazuje mi ze dojezdza w tamto miejsce a tak naprwade jest na drugim koncu pokoju z dala od kanapy. Mam tez problem z miejcem na zdjeciu, tam tez nie jezdzi potrzebuje pomocy bo nie wiem co zrobic

Ten post zawiera więcej zasobów.

Musisz się zalogować, aby pobrać lub wyświetlić. Nie masz konta? Rejestracja

Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć. Zaloguj się | Rejestracja

1 Komentarz

Dreame Wsparcie 1 Piętro
Instrukcja w języku polskim
1. Oczyść ten obszar i stwórz przejście
   Usuń wszelkie dywany, przedmioty, kable i inne przeszkody wpływające na widoczność pod sofą, a następnie na stronie mapy w aplikacji kliknij “Strefa” i wyznacz obszar, który robot ma posprzątać.

2. Pomoc ręczna (dotyczy niektórych modeli)
   Jednym ze sposobów jest ręczne umieszczenie robota pod sofą na kilka minut, aby robot tam posprzątał –
   czasami robot uczy się tej lokalizacji i przy następnych sprzątaniach chętniej tam wjeżdża.

3. Rozważ fizyczne wsparcie lub regulację wysokości mebli
   Podnieś nogi sofy lub tymczasowo zastosuj podstawę, aby robot mógł wykryć “wystarczająco bezpieczną wysokość”. Jeśli przestrzeń jest zbyt niska, robot z powodów bezpieczeństwa zwykle nie wjeżdża pod meble.

4. Logika systemowa
   Po aktualizacjach oprogramowania robot może bardziej uważać na wysokość przestrzeni – to działa w celu uniknięcia uszkodzenia np. czujników lub zarysowań, szczególnie jeśli wysokość jest minimalna.

5. Ustawienia “obszar niskiego dostępu”
   Jeśli Twoje urządzenie ma radar z możliwością podnoszenia lub zaawansowane opcje mapowania, możesz w edycji mapy znaleźć opcję “obszar niskiego dostępu” i tam ustawić, że robot ma sprzątać w takich miejscach.

6. Inteligentne omijanie przeszkód
   Jeśli robot traktuje sofę jak przeszkodę, sprawdź w ustawieniach funkcję “Inteligentne unikanie przeszkód” – możesz tam “dostosować strategię unikania przeszkód”, aby robot był bardziej skłonny do sprzątania blisko mebli / w wąskich przestrzeniach.
Taka instrukcja pomoże w ustawieniu robota tak, by nie omijał obszarów, które powinien sprzątać, i żeby aplikacja oraz robot działały spójnie podczas planowania sprzątania.

© 2026 Dreame Forum All Rights Reserved | Support by Discuz! X5.0 Font by MiSans

Szybka odpowiedź Powrót na górę Powrót do listy